Een leven lang leren bij Weijerseikhout 

Wist je dat er in Nederland geen één opleiding meer is waar dakspecialisten opgeleid worden? En dat het daardoor steeds lastiger wordt om een nieuwe generatie jongeren te enthousiasmeren? De hoogste tijd om zelf in actie te komen dus! De afgelopen jaren hebben we hier bij Weijerseikhout een compleet leertraject voor opgetuigd. Benieuwd hoe leren bij Weijerseikhout eruitziet? Personeelsbegeleidster Lobke legt het ons uit!

Modules volgen bij Gaan in de Bouw

“Alweer een aantal jaren terug zijn we een samenwerking aangegaan met Gaan in de Bouw”, vertelt Lobke. Gaan in de Bouw is dé opleider van vakspecialisten in de gespecialiseerde aannemerij. De opleiding is opgedeeld in verschillende modules. “Denk hierbij bijvoorbeeld aan modules als energiesystemen op een dak, bouwfysica van een hellend dak of zinkwerk. Na elke module gaan de leerlingen er direct mee aan de slag in praktijk. Leren door het te doen dus! Wanneer alle modules achter elkaar voltooid worden doorloop je het volledige opleidingstraject op niveau 2 en niveau 3. Collega’s Rob, Yuri & Frank zijn de eerste drie collega’s die dit behaald hebben!

Wist je dat..

Onze collega Rob Donkers als allereerste het zogenoemde EVC-traject aangaat? Dit betekent dat hij nog drie extra vakken gaat volgen. Nederlands, rekenen en basisvorming om precies te zijn. Als hij die drie vakken voldoende afsluit dan is hij de eerste in Nederland die weer het officiële mbo-diploma tot dakspecialist in the pocket heeft. Daar zijn we enorm trots op!

Nederlandse taalcursus

Om deel te kunnen nemen aan het opleidingstraject van Gaan in de Bouw is de Nederlandse taal een vereiste. Zo vertelt Lobke: “Dat komt omdat alle lesstof in het Nederlands behandeld wordt. Als je geen Nederlands spreekt is het voor iemand erg lastig om de lessen te volgen.” Weijerseikhout heeft hier een oplossing voor gevonden. Zo verzorgen ze in-company Nederlandse taalcursussen. Lobke: “Met de Nederlandse cursus stomen we ze als het ware klaar voor het opleidingstraject bij Gaan in de Bouw. En het heeft nog één voordeel: het maakt ook de communicatie op de bouwplaats een stuk eenvoudiger. Wel zo fijn voor alle collega’s!

Werken in leerteams

Naast het leren bij Gaan in de Bouw gebeurt het échte werk natuurlijk op de bouwplaats. Lobke: “Op de bouwplaats is het daarom belangrijk dat een leerling voldoende begeleid wordt bij de werkzaamheden. Daarom starten we vanaf januari met samen leren aan de hand van leerteams. Het leerteam is een volledig team dat ruimte heeft voor het begeleiden van een leerling. Dus niet één leermeester dat het team begeleidt, maar samen met het hele team. Dit zorgt voor een fijne werksfeer, saamhorigheid en een echt teamgevoel. Ook leren de teamleden die geen leidinggevende rol hebben hierdoor alvast de nodige leidinggevende skills.”

Verder ontwikkelen in 2022

“Bij Weijerseikhout zijn we nooit uitgeleerd. Daarom bieden we in 2022 aanvullende trainingen voor iedereen die zich verder wilt ontwikkelen. Of het nu een cursus in zinkwerk is, jij je social skills wilt verbeteren of je wilt ontwikkelen op het gebied van leiderschap: laat het mij weten en we kijken samen naar de mogelijkheden.”

Meer verhalen met klasse

  • 2023 van start met Weijerseikhout ontwikkeldagen
    De eerste week van het nieuwe jaar staat bij Weijerseikhout – traditiegetrouw – in het teken van ontwikkeling. Tijdens de ontwikkeldagen laten we het werk …
  • Van dakspecialist naar verreikerchauffeur
    In “verhalen met klasse” vertellen collega’s van Weijerseikhout een persoonlijk klasse verhaal. Dit keer is het de beurt aan Hennie Janssen (60), die al bijna …
  • Samen sterk teambuildingsdag groot succes!
    Samenwerken, verbinding zoeken en elkaar blindelings vertrouwen: tijdens onze allereerste samen sterk teambuildingsdag op 15 juli stonden deze elementen centraal. Tijdens deze dag hebben alle …