Het dak op met.. Gedeon Jansen

Deze maand gaan we het dak op met Gedeon: één van onze nieuwste dakvernieuwers. Collega Michael Cornelissen woont bij hem in het dorp en nodigde Gedeon uit voor een kop koffie. De klik was er en de rest is geschiedenis. Benieuwd waarom hij voor deze stap gekozen heeft? En wat voor hem het grootste verschil is met werken in Duitsland? Je leest het hier.  

Waarom heb je ervoor gekozen om bij Weijerseikhout aan de slag te gaan? 
Simpel gezegd: de doorgroeimogelijkheden. Ik kom uit Nütterden en heb in Duitsland de opleiding tot Dackdecker Meister gevolgd. Tijdens deze opleiding leer je alle technische aspecten van het dak met als doel om – na een aantal jaren werkervaring – als technisch adviseur aan de slag te gaan. Bij mijn vorige werkgever was hier helaas geen ruimte voor. Daarom ben ik bij Weijerseikhout gestart, hier kan ik binnen een aantal jaar doorgroeien tot (dak)adviseur. Een kans die ik natuurlijk niet kan laten schieten! 

Klinkt logisch. Welke stappen doorloop je voordat je adviseur bent?                          
We beginnen bij het begin. Eerst de Nederlandse taal goed onder de knie krijgen. Ik sprak 5 maanden geleden namelijk nog geen woord Nederlands. Nu volg ik een taalcursus én werk ik mee op verschillende projecten. Zo leer ik naast de taal ook het bedrijf, de collega’s en de Nederlandse regelgeving goed kennen. Als ik wat werkervaring heb opgedaan, ga ik me verdiepen in Gilde: het softwarepakket waar Weijerseikhout mee werkt. Ik mag zelf het tempo bepalen, wat heel prettig is! 

Op welk project werk je nu?                                                                               
Ik werk nu in het team van Jürgen in de Ooij. In opdracht van VanDeKlok verduurzamen we hier de daken van een aantal woningen. Van isolatie tot dakpannen en compleet afgewerkt met nieuwe zinken goten. Naast dit team heb ik ook bij een ander dakteam gewerkt en ben ik twee maanden onderdeel geweest van de zonnepanelentak. Zo leer ik alle onderdelen van het vak. Wat me opvalt in de teams is dat er veel Duitse collega’s zijn, er samen hard gewerkt wordt maar ook plek is voor plezier. Dat bevalt me goed. 

Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen werken in Duitsland & Nederland? 
Allereerst vind ik de sfeer beter. Er is minder hiërarchie en veel ruimte voor gezelligheid. Zo gaan we binnenkort met alle collega’s een weekend weg voor het 65-jarige bestaan van Weijerseikhout. Dat zie ik in Duitsland niet zo snel gebeuren. Bovendien zijn – in mijn geval – de arbeidsvoorwaarden beter en de collega’s toegankelijker. Ook een belangrijk verschil!

Waarom pas je bij Weijerseikhout?                                                                      
Dat is lastig om over jezelf te zeggen. Ik denk dan toch mijn enthousiasme. Ik ben nog jong – 22 jaar – en vind alles leuk. Dat ‘jeugdige’ enthousiasme zie ik bij veel collega’s terug. Die zijn ook leergierig en gaan op een fijne manier met elkaar om. Dat past goed bij wie ik als persoon ben. Ik kijk daarom uit naar een mooie tijd waarin ik veel leer!